Pokud patříte mezi dříve narozené, pravděpodobně asi nikdy nezapomenete na fronty na banány, pomeranče a další dříve vzácné druhy ovoce, které jsou dnes běžně k dostání. O jiném exotickém ovoci jste si před rokem 1989 mohli nechat jen zdát. To je už naštěstí minulost, tak proč si nedopřát trochu té exotiky v pohodlí domova?
V létě vás šťavnaté ovoce perfektně osvěží a dodá tekutiny, v zimě oceníte tolik potřebné vitamíny. Kromě vitamínů obsahuje tropické a subtropické ovoce také minerální látky, přírodní cukry, pektiny, aromatické látky, kyseliny a vlákninu.
Láká vás vyzkoušet dnes již dostupnější exotické ovoce, které má neobvyklý název, skvěle vypadá a voní, ale nevíte, jak ho vybrat a zpracovat? Nastartu.cz vám poradí, jak na to.
Karambola
Pochází z Malajsie a říká se jí proto také malajská hvězdice. Svůj název získala podle tvaru – rozříznutý plod připomíná pěti nebo šesticípou hvězdu. Ovoce je světle zelené až žluté, dužina je šťavnatá a má sladkokyselou osvěžující chuť.
Karambola obsahuje množství minerálních látek a vitamín C. Zralé plody mají sytě žlutou barvu, nezralé plody dozrají při pokojové teplotě do tří dnů.
Příprava ovoce je snadná, stačí omýt, nakrájet a servírovat. Semena se nejí. Pro svůj tvar se karambola často používá jako ozdoba dortů nebo koktejlů.
Papája
Papája neboli tropický meloun, který roste na stejnojmenném stromě připomínajícím palmu. Oválně podlouhlé plody mohou dosahovat velikosti až 50 cm a vážit i 12 kg. Barva i chuť dužiny se liší podle odrůd, nejčastěji jsou k dostání plody žlutavě zelené barvy, které mají medově sladkou chuť. Drobná tmavá semena jsou obalena rosolovitou hmotou a vyplňují dutinu plodu.
Papája obsahuje vitamíny A a C a z minerálních látek zejména vápník, zinek, draslík a hořčík. Zralý plod je na stisk mírně měkký. Konzumuje se pouze dužina, nejčastěji v syrovém stavu. Méně zralé ovoce je vhodné upravit tepelně.
Při výrobě léčiv, kosmetiky a žvýkaček se používá enzym papain, který se získává z nezralých plodů papáje.
Liči
Liči pochází zřejmě z Číny, kde se pěstuje přes tři tisíce let. Plody mají oválný tvar a křupavou načervenalou slupku. Semeno je poměrně velké a tvrdé. Dužina je rosolovitá a má příjemně aromatickou sladkou chuť. Plody obsahují 15 % cukrů, vitamíny B a C a minerální látky jako železo, vápník, draslík, fosfor a hořčík.
Jsou-li plody zralé, mají červenou barvu, slupku i pecku lze snadno oddělit od dužiny. Liči je známé také pod názvem čínské jahody nebo čínská jablka a u nás je dostupné především v zimních měsících.
Rambutan
Přezdívaný vlasaté liči, připomíná svým tvarem i velikostí švestku. Silnou červenou slupku pokrývají dlouhé měkké ostny. Rosolovitá a téměř průsvitná dužina je šťavnatá a má pikantní sladkou chuť. Rambutan pochází z jihovýchodní Asie a je bohatý na vitamíny B a C, z minerálních látek obsahuje především draslík a fosfor.
Zralé ovoce má vínovou barvu. Po odstranění slupky se plody konzumují nejčastěji v syrovém stavu jako jiné peckovité ovoce. Speciální pochoutkou jsou pražená semena.
Maracuja
Maracuja neboli mučenka je plod tropické liány, která se pro své nádherné květy pěstuje i jako okrasná rostlina. Plody jsou kulaté nebo oválné a dosahují velikosti kolem šesti centimetrů. Zralé ovoce má svraštělou hnědou slupku a šťavnatou dužinu s drobnými tmavými semeny.
Konzumuje se dužina se šťávou i semeny. Sladkokyselá chuť bývá připodobňována k ananasu, ale je výraznější. Maracuja obsahuje množství bílkovin, vitamíny A, B a C, vápník, hořčík, sodík a draslík.
Avokádo a ty další
V posledních letech se těší velké oblibě avokádo, charakteristické hruškovitým tvarem, sytě zelenou až hnědočernou barvou a velkou peckou. Vyzkoušet můžete také sladké fíky, které lze za určitých podmínek vypěstovat i v našem podnebí. V neposlední řadě může váš jídelníček zpestřit také granátové jablko, mango nebo kaki.
Dobrou chuť!