Adaptogeny jsou látky rostlinného původu, které se dokážou skvěle přizpůsobit změnám podmínek. Díky svým vlastnostem zvyšují odolnost lidského organismu vůči stresu, nemocím, únavě a zraněním. V asijských zemích jsou adaptogeny známy už několik tisíc let a běžně se využívají v tradiční čínské medicíně.
Asi nejznámějším adaptogenem je reishi. Tato houba chorošovitého typu roste na kmenech listnatých stromů, nejčastěji javorů a dubů. Dobře se jí daří i na pařezech odumřelých stromů, což usnadňuje její pěstování. V Asii je hojně využívaná, protože pozitivně ovlivňuje obranyschopnost těla.
Kvalitní reishi se vyznačuje hořkou chutí, která je způsobena rozmanitostí triterpenů. Zjednodušeně se jedná o nenasycené uhlovodíky vyskytující se především v rostlinách. Mají antioxidační účinky a pomáhají redukovat rakovinu i nádory. V boji proti alergiím se chovají podobně jako kortikoidy, ale na rozdíl od nich nemají nežádoucí účinky.
Reishi může obsahovat až několik desítek různých triterpenů a v různých vývojových stádiích má mírně odlišné složení. Kromě triterpenů v ní najdeme také bílkoviny, polysacharidy, vitamíny, mastné kyseliny a minerály. Díky tomuto složení má široké pozitivní účinky na celý organismus včetně imunitního systému.
V tradiční čínské medicíně se reishi mimo jiné využívá při fyzické i psychické únavě. Vyživuje srdce, čímž zklidňuje duši. Proto se podává před meditací, ale také při nespavosti a úzkostech. Blahodárně působí také na naše játra, přispívá k jejich posílení a pomáhá při detoxikaci.
Velmi výjimečně můžeme tuto houbu najít i v českých lesích. Pro svůj lesklý klobouk je snadno rozpoznatelná od ostatních hub. Můžeme ji připravit sami doma, nameleme ji na jemný prášek, který můžeme přidat do čaje či jídla.
Reishi lze zakoupit v několika formách jako potravinu nebo doplněk stravy. V obchodech se setkáme s houbou syrovou, sušenou, v podobě extraktu, prášků či tablet. Dávkování a doba, po kterou by měla být houba užívána, závisí na několika faktorech, jako jsou věk, zdravotní stav a důvod a forma užívání.