Vitamín D se může zdát tak trochu jako potížista. V zimě ho máme nedostatek, protože je v našich podmínkách málo sluníčka, a navíc kvůli počasí chodíme zahalení od hlavy až k patě a nedostanou se k nám tedy ani blahodárné sluneční paprsky. S nadějí očekáváme jaro a oteplování, ani to ale nemusí pomoct. Opálená kůže však může vytváření vitamínu D v buňkách pokožky ztěžovat.
„Je zajímavé, že čím je člověk více opálený, tak tím méně vitaminu D v kůži vytváří. Takže k vytvoření stejného množství vitamínu D je pro opáleného člověka nutné strávit na slunci delší čas,“ říká alergolog a klinický imunolog MUDr. Petr Víšek. Vitamín D v naší kůži vzniká díky UVB záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu. S ním ale o sluneční paprsky v kůži soupeří také melanin. Díky němu jsme tak hezky opálení, ale také tím snižuje produkci vytouženého déčka. Lidé s tmavší pletí a opálením tak potřebují na slunci strávit delší čas, aby dokázali vytvořit stejné množství vitamínu D. „Je také známo, že i lidé, kteří tráví na slunci značnou část dne, například surfaři, a používají přípravky s vysokým ochranným UV faktorem, mohou mít nízké hladiny vitamínu D,“ prozradil Víšek.
Doplňte jej z jiných zdrojů
Pokud chcete doplnit vitamín D, nemusíte se zbytečně vystavovat jen silnému slunečnímu záření. A už vůbec ne bez krémů! Na to pozor. Tím jen hazardujete se svojí kůží. Jednoduše se zaměřte na jiné zdroje, odkud jej hravě získáte. Třeba ze stravy, pokud nechcete utrácet za drahé potravinové doplňky. Vitamín D získaný z potravin je přitom stejně kvalitní jako ten vytvořený slunečními paprsky. „Dle mého mínění jsou obě možnosti stejně vhodné, respektive účinné,“ potvrdil i doktor Víšek.
Kde Déčko najdeme?
Tučné ryby
Mastné ryby jako losos, pstruh, makrela, tuňák nebo úhoř jsou dobrým zdrojem vitamínu D. A navíc s nimi získáte pro srdce zdravé omega-3 mastné kyseliny.
[caption id="attachment_3975" align="aligncenter" width="696"> Ilustrační foto (zdroj: pixabay.com)[/caption>
Konzervovaný tuňák
Čerstvé ryby nejsou jediný způsob, jak zvýšit svůj příjem vitamínu D. Můžete jej získat rovněž z konzervy a konzervy tuňáka nebo sardinky jsou obvykle levnější než čerstvé ryby.
Některé houby
Stejně jako lidé, i houby mají schopnost vytvářet vitamín D, jsou-li vystaveny ultrafialovému záření.
Kravské mléko
Většina druhů u nás prodávaného kravského mléka je obohacena vitamínem D.
Pomerančový džus
Určité druhy pomerančového džusu jsou obohaceny vitamínem D, ale raději to zkontrolujte na štítku.
[caption id="attachment_3976" align="aligncenter" width="696"> Ilustrační foto (zdroj: pixabay.com)[/caption>
Vaječné žloutky
Vejce jsou skvělým způsobem, jak získat vitamín D, a to ve všech formách. Můžete si jej dopřát k snídani, večeři nebo jen tak k hlavnímu jídlu.
Hovězí játra
Jsou vynikající zásobárnou vitamínu D i jiných živin, jako jsou vitamín A, železo nebo bílkoviny. Nicméně hovězí játra mají také vysoký obsah cholesterolu. Ale když si občas uděláte játra na cibulce, nic se nestane.
Zajímavé je, že až osmdesát procent evropské populace trpí nízkou hladinou vitamínu D. Přitom je pro náš organismus důležitý a zcela nezbytný. Zabezpečuje fungování až 36 orgánů v našem těle. Takže, pokud vám chybí, můžou se přidat různé závažné nemoci. Některé studie jej dokonce spojují nejen se správným fungování srdce, jater, mozku, ale má vliv i na paměť. Podepsaný je prý i pod Alzheimerovou chorobou, depresemi či Parkinsonem. Je to tedy opravdu kouzelník, a tak myslete na jeho doplnění.