Obsahuje minerály a vitamíny nezbytné pro optimální fungování těla a hlavně imunity. Má také antioxidační účinky, které zpomalují stárnutí. V Indii se studií právě téhle její stránky zabývá již léta spoustu odborníků. Má pozitivní vliv i na tvorbu červených krvinek. Pokud jste tedy chudokrevní, neměla by chybět ve vašem jídelníčku. Zároveň také snižuje tlak, cukr v krvi a cholesterol. Hlíva mimo jiné obsahuje látky, jako je vitamín B3. Ten pomáhá organismu s ošetřením pokožky, a to ať už je podrážděná, zarudnutá nebo trpí na akné. Dovolte jí tedy, aby se stala součástí vašeho jídelníčku a nechte se inspirovat chutnými recepty.
Hlívové rizoto
Ingredience:
- 250 g hlívy ústřičné
- 250 g rýže
- 2 cibule
- 100 ml bílého vína
- 500 ml kuřecího vývaru
- 100 g parmazánu
- sůl
- mletý pepř
- máslo
Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na lžíci rozpuštěného másla, zalijeme vínem a necháme přejít varem. Přidáme rýži, osolíme a asi 2 minuty mícháme. Zalijeme připraveným vývarem a dusíme na mírném ohni pod pokličkou, dokud se neodpaří tekutina. Očištěnou hlívu ústřičnou nakrájíme na kostky, opečeme na zbylém másle, osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a podusíme. Hlívu ústřičnou smícháme s připravenou rýží a posypeme strouhaným parmazánem.
Guláš z hlívy se zakysanou smetanou
Ingredience:
- 500 g hlívy ústřičné
- 2 cibule
- 3 papriky
- 2 rajčata
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- sádlo
- sůl
- mletý pepř
- kmín
- mletá sladká paprika
Hlívu pokrájíme na kousky a s kmínem ji ve trošce vody podusíme do poloměkka. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji najemno a na sádle v hrnci osmažíme dorůžova, přidáme lžičku mleté sladké papriky a orestujeme. Papriky a rajčata nakrájíme a přidáme do hrnce. Dusíme. V zakysané smetaně rozmícháme mouku a přidáme k hlívě, necháme provařit. Přidáme do hrnce se zeleninou, a ještě necháme prohřát. Podáváme s čerstvým chlebem.
Sekaná s bylinkami
Ingredience:
- 500 g hlívy ústřičné
- 4 vejce
- 1 větší cibule
- olej
- česnek
- 200 g strouhaného čedaru
- bylinky jako petrželka nebo pažitka
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl
- mletý pepř
- sušená rajčata
- tuk a strouhanka na vymazání formy
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kousky a orestujme na oleji, dáme stranou. Hlívu očistíme, najemno pokrájíme a promícháme se strouhaným sýrem, prolisovaným česnekem, nasekanými bylinkami, nasekanými sušenými rajčaty, vejci, hořčicí. Vytvoříme hmotu, kterou ochutíme solí a pepřem. Vložíme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut.
Dršťkovka
Ingredience:
- 500 g hlívy ústřičné
- 2 cibule
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 2 lžíce sušené majoránky
- chilli koření
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- sůl
- hladkou mouku
Hlívu očistíme a nakrájíme na větší kousky, cibuli oloupeme a nasekáme najemno. V hrnci na rozehřátém oleji cibuli orestujeme, když zesklovatí, nasypeme na ni sušenou majoránku a přidáme hlívu. Osolíme a pomalu dusíme 5 až 10 minut. Pak přidáme mletou papriku a špetku chilli koření. Restujeme 2 minuty, zalijeme vroucím vývarem a vše povaříme doměkka. Asi 2 lžičky mouky rozmícháme s vodou a mouku zahustíme. Necháme provařit, dochutíme utřeným česnekem se solí.
Plněné placky
Ingredience:
- 400 g hlívy ústřičné
- 700 g brambor
- 50 g másla
- 2 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- pepř
- kmín
- sůl
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nastrouháme a dáme do mísy. Přidáme utřené máslo, sůl, pepř, vejce a promícháme. Nakonec vmícháme mouku a těsto dobře propracujeme. Hotové bramborové těsto vyválíme na vále na 1 cm tlustou placku. Z těsta nakrájíme čtverce asi 6 x 6 cm. Hlívu podusíme asi 15 minut s kmínem a solí na tuku. Hmotou naplníme čtverce z bramborového těsta, které přehneme, dobře uzavřeme, obalíme v trojobalu jako řízek a osmažíme.