Suroviny jistě najdete i doma, nebo případně v bylinkové zahrádce svého souseda. Nejde sice o úplnou dietku, ale jednou za čas si lehké zhřešení povolit můžeme.
[caption id="attachment_1479" align="aligncenter" width="696"> Kuře má rád skoro každý (zdroj: pexels.com)[/caption>
Kuře na šafránu
SUROVINY:
Kuře, 2 cibule, 1 citron, kurkumu, pepř, zázvor, 1 bílý jogurt, citronovou šťávu, špetka šafránu, olivový olej, petrželka, sůl, máslo
Marinádu připravíte:
Do mísy nalijeme přibližně 2 dcl vody, do které rozemněte šafrán. Přidáme 2 dcl citronové šťávy, jogurt, olej, petrželku, trochu zázvoru, pepř, sůl a lžičku kurkumy. Vše dobře smícháme a do marinády vložíme rozporcované kuře. Na něj naskládáme kolečka cibule. Všechno zatáhneme mikrotenovou fólií a dáme do lednice na 4 hodiny. Mezitím si připravíme šafránové máslo. Do másla vmícháme špetku šafránu, citronovou šťávu, petrželku, pepř a zahříváme, dokud se máslo docela nerozpustí. Rozpálíme gril a položíme na něj kuře kůží dolů. Pečeme 2 minuty a potom otočíme. Pak před složením z grilu ještě potřeme šafránovým máslem.
[caption id="attachment_1480" align="aligncenter" width="696"> Hovězí maso by nemělo na jídelníčku chybět (zdroj: pexels.com)[/caption>
Grilované placičky z hovězího masa
SUROVINY:
500 g mletého hovězího masa, 100 g strouhanky, 4 ks jarní cibulky, citronovou šťávu, bazalku, sójovou omáčku, 2 stroužky česneku, špetku chilli, pepř, sůl
Všechny ingredience smícháme a vytvoříme placičky. Hotové maso zakryjeme fólií a dáme na hodinu do lednice. Zatím si můžeme nakrájet zeleninu, která se skvěle hodí k placičkám. Rozehřejeme gril, placičky potřeme olivovým olejem a dáme na gril. Grilujeme 3-4 minuty z každé strany. K placičkám podáváme čerstvé pečivo nebo opečené brambory.
[caption id="attachment_1481" align="aligncenter" width="696"> Sýr feta získává své fanoušky i u nás (zdroj: pixabay.com)[/caption>
Sýrový špíz
SUROVINY:
8 cherry rajčat, 200 g sýru feta, 100 g sušených rajčat, 100 g oliv, chléb
Na marinádu potřebujete:
olivový olej, stroužek česneku, citronovou šťávu, pesto, sůl
Smícháme olivový olej, česnek, sůl, pár kapek citronové šťávy a dvě čajové lžičky zeleného pesta. Vše promícháme.
Plátky chleba nakrájíme na kostičky, ponoříme na pár sekund do marinády, aby se nerozmáčel. Do marinády dáme na kostičky nakrájenou fetu, cherry rajčátka a sušená rajčata. Necháme marinovat půl hodiny. Oba druhy rajčátek, sýr i chléb napíchneme střídavě na bambusové špejle a každou zakončíme černou olivou. Grilujeme 3-4 minuty z každé strany.
[caption id="attachment_1482" align="aligncenter" width="696"> Žebírka jsou vyhledávanou specialitou (zdroj: pixabay.com)[/caption>
Žebírka s vůní skořice
SUROVINY:
1 cibule, půl litru studené vody, tři deci horké vody, 60 g soli, 60 g hnědého cukru, 3 hřebíčky, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček černého celého pepře, 1 skořici, 4 vepřová žebírka, 2 bobkové listy, olivový olej, 50 ml bourbonu.
Žebírka položíme vedle sebe do mísy, na ně naskládáme cibuli, bobkové listy, skořici, kuličky pepře, nové koření a hřebíček. Do velké mísy nasypeme sůl a hnědý cukr. Přilijte horkou vodu a vše šleháme, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Vmícháme studenou vodu, bourbon a polovinu oleje. Směsí zalijeme žebírka. Přikryjeme mikrotenovou fólií a necháme marinovat v ledničce 2-4 hodiny. Během času je párkrát obrátíme. Žebírka grilujeme v kouři 20 minut. Poté je posuneme přímo nad žhavé uhlíky. Grilujeme ještě nepřikryté 7 minut.