Josefe, po roce jste se vrátil do MasterChefa. Nebál jste se, že to nevyjde, jako loni?
Neměl jsem co ztratit. Věděl jsem do čeho jdu a pokud bych neuspěl nic to neznamená. A to je možná právě ten důvod, proč jsem se dostal rovnou do Top 16.
Porotce i diváky jste šokoval hned při prvním vystoupení v soutěži. Nový účes, ale hlavně 46 kilo dole. Proč došlo k této změně?
Když přišla dcera ze školy a zeptala se mě “tatí ty jsi tlustej?”. Tak jsem se na sebe koukl do zrcadla a byl jsem sám sobě odporný. Tím začala ta změna.
[caption id="attachment_1033" align="aligncenter" width="696"> Josef před hubnutím (zdroj: archiv J.Nemravy)[/caption>
Za půl roku takové zhubnutí, chtělo by se říct, že to není zdravé, nemyslíte?
No, vzhledem k tomu, že jsem hubl pod dohledem odborníka, tak si to nemyslím. A hlavně si člověk v tu chvíli, kdy o tomto začne přemýšlet, musí položit otázku: Je zdravé mít téměř 150kg?
Jak se dá takového hubnoucího zázraku dosáhnout?
Metoda, kterou jsme společně s manželkou shodili 73 kg, se jmenuje Metabolic Balance a popravdě nejedná se o dietu, ale o nastavení určitého životního stylu a pravidel s tím souvisejících. A zároveň jsem přidal běhání dlouhých vzdáleností a díky tomu jsem také již několikrát zaběhl půlmaraton a připravuji se společně s Viki Hrazdílkovou na Pražský maraton, který bohužel přesunuli na podzim.
[caption id="attachment_1034" align="aligncenter" width="696"> Josef se spolusoutěžící z MasterChefa a kamarádkou Viki Hrazdílkovou (zdroj: archiv J.Nemravy)[/caption>
Manželka Vám byla určitě velkou oporou. Co Vám řekla, když jste přišel s nápadem zhubnout a podruhé, když jste oznámil, že se vracíte do MasterChefa?
Co se týká hubnutí nejen, že mi manželka byla a stále je oporou, ale jak už jsem zmínil dodržovali jsme a stále svým způsobem dodržujeme tento životní styl společně.
A co se týká soutěže, tak je to přesně loni 30. dubna, kdy jsme měli návštěvu a řešili jsme téma MasterChef. Když návštěva odešla, podal jsem Míše foťák a řekl “vyfoť mne”, vzniklá fotka pak putovala na přihlášku a to je vše co jsem s manželkou řešil, když jsem se znovu přihlásil.
Pak už jen to, že když byl první casting v hotelu, měli jsme právě odjíždět na dovolenou. Tak to nebyla dvakrát nadšená. Ale proč nezačít dovolenou v Praze, že? (smích)
Dieta musela být složitá i na psychiku, byly momenty, kdy jste si řekl, že se na to vykašlete?
Právě naopak, já jsem před začátkem hubnutí byl už tak moc psychicky a duševně nevyrovnaný, že díky nastavení pravidel “Metabolicu” jsem se právě dostal nejen do fyzické, ale i psychické formy.
Zakázal jste si nějaké potraviny, nebo nápoje, už napořád?
Ne, žádné potraviny ani nápoje jsem si nezakázal. Ale zjistil jsem, že je vlastně nepotřebuji a dokonce mi leckteré už ani nechutnají.
[caption id="attachment_1035" align="aligncenter" width="696"> Josef s manželkou Míšou (zdroj: archiv J.Nemravy)[/caption>
Jak hodláte svou váhu udržet na uzdě?
Vše je o vyváženosti. Českou kuchyni miluju, ale uvědomuji si, že poctivou svíčkovou se šesti nelze jíst každý den. S kamarádkou Viki Hrazdílkovou, také účastnicí letošní řady MasterChef nyní rozjíždíme společný projekt "Sele ví", který chce lidem ukázat, že lze jíst tradiční českou kuchyni a přitom být fit. S Viki vaříme v duelu a každý náš tradiční recept je připravován vždy ve dvou variantách – poctivé a odlehčené. Jídla lze samozřejmě i kombinovat – k poctivému jídlu zvolit odlehčenou přílohu. Pochopil jsem, že vše je o rovnováze – hýbat se a střídat odlehčená a poctivá jídla.
Vaření je pro vás od šesti let vášeň. Může podle Vás být kuchař v dietě?
Dobrý kuchař musí pořád ochutnávat a jak se říká „hubený kuchař je podezřelý“, ale to neznamená, že když jste kuchař, musíte mít nadváhu. Vždy platí rovnice příjmu a výdeje, to je základ.
[caption id="attachment_1037" align="aligncenter" width="534"> Po úspěšně zvládnutém půmaratonu musí přijít zasloužené pivko (zdroj: archiv J.Nemravy)[/caption>
Porotce Masterchefa Jan Punčochář říká, že se snaží zhubnout, ale vůbec mu to nejde. Nedával jste mu nějakou radu?
S Janem Punčochářem jsme se samozřejmě o hubnutí bavili, jsme hodně podobné tělesné typy, ale tak nějak jsme si jen vyměňovali zkušenosti. V žádném případě bych si nedovolil mu radit. Od toho je daleko víc povolanějších odborníků než jsem já (úsměv).
Kdo vaří u Vás doma? Chodí „kovářovic kobyla“ bosa?
Dnes už doma vaříme všichni čtyři. Dost často vařím buď já s dcerami, nebo manželka s dcerami. A dokonce teď už holky začínají leckteré věci připravovat samy. Takže, když o tom tak přemýšlím, za chvilku se možná už do kuchyně ani nedostanu (smích).
Změníte svůj život a stanete se profesionálním kuchařem?
Já v to pevně věřím, i když asi budu muset vystoupit ze své komfortní zóny a stáhnout sebou i manželku s holkami, ale hrozně to chci.
[caption id="attachment_1031" align="aligncenter" width="768"> Vaření je Josefovou vášní od jeho šesti let (zdroj: archiv J.Nemravy)[/caption>
Dostal jste nějakou nabídku, abyste šel vařit do restaurace?
Ano. Již pár nabídek přišlo. Ale vzhledem ke koronaviru a k tomu, že pracuji v rodinné firmě, kterou založil můj otec, nechci nic uchvátat a podrazit rodinu.
Jak se díváte na situaci restauratérů, kterým kvůli koronaviru hrozí krach? Dá se jim nějak pomoci?
Tak samozřejmě tuhle situaci sleduji a vidím, že kdo chce něco dělat, tak se snaží i v této složité době, aby alespoň pomohl zaměstnancům a lidem, kteří pomoc potřebují. Kdo sedí s rukama v klíně, tak ten asi bude mít po skončení karantény větší problém a dost těžko se mu bude moc dát pomoci bez nějakého záchranného polštáře. To je ovšem stejné ve všech profesích, nejen v gastronomii.
Jaké bylo Vaše nejoblíbenější jídlo před zhubnutím a po něm?
Moje TOP jídlo vždy byly a budou uzená pečená žebra. A dnes, díky projektu "Sele ví" a hlavně kvůli Viki začínám objevovat krásy odlehčené české kuchyně a jedním z mých nejoblíbenějších jídel se pomalu stává naše Moravské Fópá, což je naše variace na Vietnamské Pho.
Jaká největší hloupost se šíří ohledně hubnutí?
Dle mého názoru, když si někdo řekne že má obezitu dědičnou a že se s tím nedá nic dělat. Když se chce všechno jde.
Co byste doporučil každému, kdo chce dokázat stejného úspěchu jako Vy? Myslím tím hubnutí i MasterChefa.
Co se týká hubnutí, tak bych spíš doporučil, nikdy se nedostat na tak extrémní váhu, aby člověk musel takové radikální hubnutí řešit. Když už se tam, ale někdo dostane, tak nejdůležitější věc, kterou si musí říct je ta, proč chce zhubnout. U mne to bylo to, že jsem začal mít pocit že dělám ostudu svým dětem.
A co se týká soutěže MasterChef, tam bych doporučil nebát se přihlásit, nebát se, že si člověk udělá ostudu, stát si za svým jídlem a hlavně se naučit vařit (smích).
[caption id="attachment_1029" align="aligncenter" width="719"> Josefovy dcery jsou tatínkovo všechno (zdroj: archiv J. Nemravy)[/caption>
Je důležité, aby se správně stravovaly už děti, nebo není třeba na to přehnaně dbát?
Na to vám odpovím velice jednoduše. Co se v mládí naučíš ve stáří jako když najdeš. Takže ano, i děti by měli mít vyváženou stravu. Ale to neznamená, že jim zakážu nějaké ty hříšky v podobě čokolády a bonbonů. Děti, když si nedají sladké doma, kde je můžete kontrolovat, tak o to víc ho pak snědí u babiček a nebo někde u kamarádů.
Kdyby přijela vzácná návštěva, co byste ji uvařil jako svůj majstrštyk?
Tak to je těžká otázka. V každém případě, by to bylo něco poctivého ideálně ze zvěřiny. Hlavně by záleželo na tom, co a odkud by to bylo za návštěvu.
Kdo je největším kritikem Vašeho jídla a naopak, v kom máte nejspokojenějšího strávníka?
Tak největším kritikem jsou moje dcery, ty popravdě řeknou, když jim něco chutná a nebo nechutná, a to jde asi ruku v ruce i s tou spokojeností.