Až 6000 kalorií denně. Takovou porci musí zvládnout cyklisté během Tour de France. Přesněji řečeno, musí to zvládnout jejich zažívání.
„Takový masivní příjem samozřejmě může tělo dále zatěžovat, s nepříjemnými důsledky, především pro střeva,“ připomíná list Gazzetta dello Sport, který na Woodsův příspěvek na blogu upozornil.
V posledních letech se totiž příjem sacharidů během závodního dne brutálně zvýšil, a to z nějakých 40 gramů za hodinu závodu na víc než dnešních 100 gramů. „V roce 2017 jsem pravidelně závodil na 30–40 gramech sacharidů za hodinu. Bylo to v mnoha ohledech hrozné a většinu dní jsem končil šilhající hladem, ale určitě to bylo šetrnější k žaludku. Rozhodně se nechci vracet do těch dnů, ale být na hraně s palivem byla spíš mentální záležitost – a ten aspekt jsem měl vlastně docela rád,“ připustil Michael Woods.
Teď popsal i to, jak vypadá jeho jídelníček na Tour.
Snídaně: 250 gramů rýžového koláče, banán, čtyři palačinky, čtyři krajíce toustu a čtyři lžíce marmelády spolu s proteinovým nápojem na bázi mléka.
Těsně před etapou pak sní 30 gramů gumových bonbónů, cereální tyčinku, banán a vypije ovocnou šťávu. Během etapy do sebe naláduje každou hodinu 100 gramů sacharidů. Po etapě vypije pomerančový džus, sní burrito, energetickou tyčinku a k tomu 150 gramů ovoce.