Hovězí, vepřové, jehněčí i telecí maso – ugrilovat lze téměř vše, ale nesmíme při tom zapomenout na kvalitu produktů. Prozradíme, jak nejlépe vybrat maso vhodné na gril. Tajemství gurmánského úspěchu se neskrývá v po staletí střežených receptech, ale především v kvalitních surovinách, které nabízí právě produkty z ekologického zemědělství. Bio steaky jsou charakteristické svou jemností a lahodnou chutí, které dosáhnou díky hodnotnému a dobře vyzrálému masu.
Stejně tak, jako věnujete pozornost masu při výběru, sledujte také složení klobásek i to, jestli sýr je opravdu sýrem. Jen jedinečné suroviny vám zajistí skvělé posezení s přáteli a také přísun živin pro vaše tělo. Proteiny totiž nejsou odpovědné jen za to, že se vám v těle zvyšuje podíl svalové hmoty, ale také jejich dostatek snižuje dobu potřebnou k regeneraci po sportovním výkonu, vyživují šlachy, kůže a kosti.
Kvalitní proteiny obsahují také ořechy, ale to je jiná kapitola. Jak tedy vybrat vhodné maso, které bude vašemu organismu prospěšné?
Vyrazte na biofarmu
Biofarmy poskytují zvířatům co nejpřirozenější prostředí a respektují jejich potřeby. Podstatnou část svého života tráví zvířata na pastvinách a ve stádu. Nejsou vystavena stresu, který by měl vliv na jejich fyzické i psychické zdraví a následně se projevil na . Přesvědčte se o tom prohlídkou některé z blízkých farem. Uvidíte, jak péče o zvířata probíhá v praxi. Kromě kvalitního masa si tak odvezete i jedinečný zážitek. V obchodech maso z ekologického zemědělství naleznete pod označením logy biolistu a biozebry, které garantují, že daná potravina splňuje podmínky ekologické produkce.
Hovězí nebo vepřové?
Pro grilování se doporučuje zvolit spíše maso z hovězího zadního, jelikož pochází z větších svalů a je typické svou jemností. Jakou konkrétní část zadního si vyberete, záleží už jen na vás. Steaky lze připravit hned z několika partií a každý bude chuťově trošku jiný. Vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Třebaže patříte k fanouškům spíše libového masa, je v tomto případě lepší udělat výjimku. Jako vhodnější se jeví spíše maso s výraznějším tukovým mramorováním, libové maso by se vám na grilu vysušilo. Nejlahodnější, ale zároveň i nejdražší je svíčková, naopak mezi nejšťavnatější masa na gril patří rib eye steak vykrojený ze střední části vysokého roštěnce. Pro grilování se doporučuje i hovězí veverka známá jako řeznická panenka. Pro fajnšmekry doporučujeme nakoupit menší kousky masa z různých partií a vyzkoušet, který je nejlepší!
Obecná pravidla a grilování
Obecně platí, že maso na gril nemá být nikdy naklepané paličkou. Pokud chcete zjemnit strukturu vláken, stačí rozbít pěstí. Maso solte těsně před grilováním. Případně zvolte postup Zdeňka Pohlreicha, který v pořadu Rozpal to šéfe několikrát ukázal, že po upečení masa je dobré jej posolit a opepřit. On sám podotkl, že v tom není žádné pravidlo: „Je jedno, jestli na maso přijde první pepř nebo sůl. Na funkci to vliv nemá.“ Poslední pravidlo? Nikdy do masa v průběhu pečení nepíchejte vidličkou. Použijte raději grilovací kleště. A teď hurá do toho! Pohlreich ve své grilovací sérii přiznal, že právě grilování rozhodně není disciplínou, která by byla pro ortodoxní vyznavače francouzské kuchyně. „Steaky jsou maskulinní a na jejich přípravě i servírování to musí být vidět. Tedy servírovat na prkně, s rustikálně připravenou přílohou. Jen tak to má ty správné grády. Rozhodně doporučuju se steaky se nijak moc nepinzetit. Fláku masa to nesluší.“
Pro info: Co je BIO? A co od takového produktu očekávat?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace. Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.