Nemá cenu hrát si na svatouška a tvrdit, že jste kolem fastfoodu nikdy ani nešli. Vím například, že mě pomáhají hranolky z řetězce spolehlivě zabavit děti alespoň na hodinu jízdy autem. Také je to dobré řešení v okamžiku, kdy víte, že domů dorazíte v noci a je třeba večeřet v nějakou přijatelnou hodinu. Jako nouzové řešení má fast food, pokud víte, co jíte a vybíráte si ze zdravějších variant, smysl. Jako pravidelná večeře, či místo pro setkávání s přáteli už tolik ne.
Problém nastává v okamžiku, kdy se jídla z fastfoodu stávají běžnou součástí vašeho jídelníčku. A mějte na paměti, že své tělo neošálíte ani tím, že jeden den si dáte jídlo od klauna, druhý od kuřat, další den z čínského bistra v obchodním centru, atd… Variant je nespočet a hodně lidí má v dnešní době pocit, že stačí alibisticky tvrdit, že nejí fastfood denně, protože není závislý na jediné značce.
Odborníci na zdravou výživu před takovým přístupem varují a tvrdí, že odbývání se právě tímto způsobem vede v nejhorších případech až k metabolickému rozvratu. Tělo totiž z fastfoodových jídel nezískává energii pro výkon a následně relaxaci, ale zkrátka jen pro fungování organismu v jeho nejzákladnější formě. A navíc spoustu tuků, se kterými si následně budete muset poradit vy – zvýšenou tréninkovou dávkou, na kterou ale nebudete mít sílu, protože nejíte zdravě. Takže se ocitnete v bludném kruhu návyku a nevyužitelných kalorií.
Tento styl stravování je taktéž rizikový, pokud máte děti a měli byste jim jít příkladem. Děti se učí napodobováním a je faktem, že právě napodobení toho, že se doma jídlu pozornost nevěnuje, je pro ně lákavá. Navíc dochucovadla v takto připravených pokrmech snadno přebijí chuť na cokoliv jiného a vašemu dítěti časem, někdy se odborníci na výživu shodují na tom, že stačí tři týdny, nebudou chtít jíst nic jiného než extrémně přesolené a dochucené.
Jestliže se tedy chcete vyhnout rychlovkám z fastfoodových řetězců, přizpůsobte tomu svůj styl vedení kuchyně. Existuje mnoho pokrmů, které lze připravit do třiceti minut, stejně tak můžete věnovat nějaký čas vaření o víkendu a pokrmy po zchlazení vakuově zabalit, případně zamrazit – a budete je mít k dispozici prakticky kdykoliv. Navíc budete vědět, jaké suroviny jste do takto připravených jídel dali, a že se tedy jedná o pokrm přijatelný pro vaše i rodinné zdraví.
Odborníci na výživu se shodují na tom, že mnohdy se jako večeře vyplatí servírovat také bageta z kvalitního pečiva s dostatečným množstvím bílkovin a zeleniny. Tvrdí totiž, že i jednoduché jídlo takto připravené má pro vývoj tělesného zdraví větší smysl než rychle připravený pokrm plný glutamátů a dochucovadel.
Poselství je jednoduché. Pokud nechcete mít obézní děti a sami chcete být v kondici, najděte si také čas na vaření. Odbývat se v jídle a zvyšovat si tréninkové dávky k ničemu nevede, naopak výsledkem může být obezita, se kterou se jistě v budoucnu potýkat nechcete.
Máme pro vás šest pravidel, která byste při přípravě jídel podceňovat neměli. Naučte se je jako mantru a na stůl se vám nedostane už nikdy nic nevhodného. V neposlední řadě, když budete zdravě jíst, budou se zlepšovat vaše mentální i sportovní výkony. Tím, že nebudete trpět nadváhou, vyhnete se jednomu z rizikových faktorů pro průběh COVID 19. Tak si to spočítejte.
- Snažte se vždy vařit z co nejčerstvějších potravin, snižujte množství soli.
- Zelenina by měla být součástí každého servírovaného pokrmu, vždy alespoň ze 40 %.
- Hlídejte si dostatek přijatých zdravých tuků i sacharidů.
- Jídla nevynechávejte, naučte sebe i své děti, že jíst v okamžiku, kdy cítíte hlad, je velkou dietetickou chybou. A že je třeba jíst v okamžiku, než se žaludek ozve.
- Nemusíte dogmaticky trvat na tom, že fast food je jed. Ale také by nikdy konzumace jídel z něj neměla převážit nad domácí stravou. Jakmile se váha zhoupne v neprospěch domácího vaření, máte nakročeno k obezitě a problémům s nadváhou.
- Jednou nezdravý životní návyk, vždy nezdravý životní návyk. Vy sami volíte cestu, kterou se bude život vašich dětí ubírat. Bude to zdraví, nebo Drive Thru?