Skořice, tedy kůra stromu skořicovníku je dlouhodobě používána v tradiční medicíně. Jako potravinový doplněk ji můžete najít ve formě kapslí, jako součást čajů, extraktů a dalších. Takže, pokud vám lékař konzumaci skořice nezakáže, protože by mohla snižovat účinnost vaší mediace, určitě si ji servírujte. Její účinky na lidské zdraví jsou velice zajímavé.
Skořice snižuje hladinu krevního cukru. Některé studie dokazují, že pokud je právě toto koření běžnou součástí stravy diabetika, velice snadno dojde ke snížení hladiny cukru v krvi. Proto je doporučeno vmíchávat si skořici do čaje, mléka, kaší, případně o ni obohacovat jablečné dezerty bez dalšího přidaného cukru. Benefitem skořice také je, že uspokojuje chuť na sladké.
Skořice zrychluje fungování metabolismu. Má vliv na fungování buněk, dodává jim více energie, kterou pak spalují. Takže je skvělou potravinou pro všechny, kdo se chystají zhubnout.
Pravidelná konzumace skořice má pozitivní vliv na stav pleti. Pokud si ji přimícháte do pleťové masky, zbavíte se akné i zarudnutí, které není příliš fotogenické. Skořice také zvyšuje produkci kolagenu v pokožce a zabraňuje stárnutí.
Některé výzkumy ukazují, že právě skořice pomáhá bojovat s rakovinou. Respektive zpomaluje rakovinné bujení, ovšem neexistují studiem které by prokázaly, že v tomto případě působí skořice také preventivně.
Pravidelná konzumace skořice snižuje hladinu krevního tlaku. Pokud máte tlak vysoký, pijte pravidelně čaje obohacené o skořici. Určitě budete mít lepší naměřené hodnoty.
Vědci zjistili, že pravidelná konzumace skořice vede ke snížení rizika Alzheimerovy demence. Bylo taktéž prokázáno, že lidé, kteří konzumují skořici mají lepší paměť než ti, kdo ji odmítají a v jídelníčku zařazenou nemají.
Skořice, díky svým hřejivým účinkům, pomáhá eliminovat bolest spojenou s revmatitidou a v některých případech ji dokonce tlumí tak, že není potřeba další medikace. Pokud tedy trpíte pravidelnými bolestmi svalů a kloubů, zkuste skořicové zábaly. Rozhodně nejsou tak invazivní, jako medikace.
Výzkum prokázal, že pokud lidé zkonzumují alespoň čtvrt čajové lžičky denně, klesá jejích špatný cholesterol – a naopak se zvyšuje hodnota cholesterolu LDL.
Pokud se potýkáte střevními obtížemi, užívejte skořici. Právě ta napravuje střevní mikroflóru, ničí ve střevech E Coli, salmonellu a stafylokoka. Pravděpodobně by mohla být také užívána jako konzervant v kosmetice.
Jestliže trpíte kandidózami, pak si denně vařte čaj ze skořice, Není jasné jak, ale díky právě konzumaci skořice kandidózy rychle ustupují a v pochvě se opět objevuje zdravá mikroflóra.
Poslední benefit je taktéž pro ženy: Pokud trpíte silným PMS, během tohoto období si dopřávejte skořici spíš než čokoládu. Netloustne se po ní a má prokazatelně zklidňující účinky.
Byliny, koření. Všechny tyto prostředky byly dávno objevené, jen se na ně poněkud zapomnělo. Pokud tedy chcete mít zdraví v rovnováze, zapomeňte na růžové pilulky a naučte se s nimi pracovat. Bude se vám lépe žít.